שלילת רישיון נהיגה מסיבה נפשית

קיימות שלל סיבות לשלילת רישיון מאנשים שנוהגים. זה יכול להיות בגלל עבירות תנועה, בעיות בריאותיות וגם מסיבות נפשיות. המטרה של שלילה כזו היא לשמור על בריאותו של הנהג ושל שאר נהגי הרכבים שעל הכביש. קיימת מורכבות רבה בהליך זה, וכדי לעזור לכם החלטנו להכין מדריך מלא על שלילת רישיון עקב סיבה נפשית. מדוע רישיון יכול להישלל, איך מחזירים את הרישיון ומדוע כדאי להיעזר בעורך דין במקרה כזה.

 

הוצאת רישיון לאנשים שסובלים מבעיה נפשית

בעת הוצאת רישיון נהיגה אין צורך לצרף מסמכי חוות דעת נפשיים כלשהם, אך קיימים מצבים מסוימים בהם אנשים שסובלים ממחלה פסיכולוגית כזו או אחרת ייאלצו לעבור אצל המכון הרפואי לבטיחות הדרכים וזאת כדי שיבחנו את המקרה שלהם ויראו האם זה בטוח שינהגו בכביש. אדם במצב כזה יעבור בדיקות שונות כשבסופם תוגש חוות דעת בנוגע ליכולתו לנהוג באופן תקין שאינו מסכן את בריאותו שלו ושל סובביו. אין זה אומר שאנשים בעלי מחלה נפשית כזו או אחרת לא יכולים לנהוג. אנשים רבים עוברים את הבדיקות האלה בהצלחה ומקבלים את רישיונם.

 

מדוע שוללים רישיון מסיבות נפשיות?

הרשויות רשאיות לבטל את רישיון הנהיגה של אדם מסיבות נפשיות מכיוון שנהיגה מצריכה רמה מסוימת של מיומנויות קוגניטיביות ומוטוריות. מצב בריאותי נפשי המשפיע על יכולתו של אדם לנהוג בבטחה עלול לסכן את עצמו ואחרים בכביש. משטרה, בית משפט או משרד הרישוי מחויבים לדאוג לכך שכל הנהגים המורשים מסוגלים להפעיל את רכבם בצורה בטוחה. דבר זה כולל יכולת לקבל החלטות מהירות, להגיב כראוי למצבי תנועה ולשמור על שליטה ברכב בכל עת.

אם לאדם יש מצב נפשי שמשפיע על יכולתו לנהוג בבטחה, הרשויות השונות רשאיות לבטל או לשלול את רישיונו באופן זמני וזאת עד לקבלת הטיפול הרלוונטי והוכחה לכך שהוא מסוגל לחזור לנהוג בבטחה. דוגמאות למצבים נפשיים שעלולים להשפיע על יכולת הנהיגה עלולים לכלול דיכאון חמור, הפרעה דו קוטבית, סכיזופרניה ודמנציה.

חשוב לציין שהרשויות לא יבטלו את רישיונו של אדם רק על סמך אבחון בריאות הנפש. ההחלטה לבטל רישיון מתקבלת בדרך כלל על בסיס מקרה נקודתי. כל מקרה נבחן לגופו ויש צורך בדרישת תיעוד רפואי, הערכה על ידי גורם רפואי מקצועי מוסמך וכדומה. זה יכול לקרות בעקבות אשפוז פסיכיאטרי, דיווח בריאותי אודות תסמינים חדשים, שחרור מהצבא באמצעות קב״ן ועוד. 

 

איך להחזיר רישיון שנשלל בעקבות סיבה נפשית?

כשיש חשש לכך שסיבה נפשית משפיעה על כשירותו של נהג או נהגת, יחל תהליך מול המכון הרפואי לבטיחות בדרכים שם הנהג יישלח לבדיקות ושיחות עם אנשי מקצוע. בשלב זה ניתן להיעזר בעורך דין תעבורתי שיידע על כל הנהלים השונים ויוכל ללוות אתכם בתהליך של החזרת הרישיון.

הפסיכיאטר שבודק את הנהג מכין חוות דעת מנומקת ומעביר אותה למכון הרפואי לבטיחות בדרכים. מהמכון הרפואי נשלחת ההמלצה שלהם אל משרד הרישוי. במשרד הרישוי מתקבלת ההחלטה הסופית בנוגע לכשירותו של הנהג, שנשלחת אל הנהג ועורך הדין שלו. מרגע קבלת ההחלטה ניתן לערער תוך 30 יום. הערעור נעשה בפני ועדת ערר של תל השומר. הועדה הזו מורכבת משלושה רופאים מומחים בתחום, הנהג עצמו ועורך הדין שמייצג אותו. בועדה הזאת המקרה יעלה לדיון שוב כשבסופה יוכלו להחליט האם לשנות את ההחלטה או להשאיר אותה כפי שהיא.

גם על התשובה הסופית של הועדה ניתן לערער. זאת אפשר לעשות בפני בית המשפט המחוזי, וזאת אך ורק בתנאי שהסיבה לערעור היא משפטית ואינה רפואית. זה השלב שבו עורך הדין התעבורתי יוכל לראות האם התהליך התבצע בצורה תקינה, האם כל השיקולים המשפטיים היו כחוק ועוד. לא ניתן יהיה לערער אם הועדה בחנה את הסיבות הרפואיות הנפשיות וראתה שהנהג אינו כשיר לנהוג בעקבותיהן.

 

איך מוציאים רישיון נהיגה אחרי יציאה מאשפוז פסיכיאטרי?

אחרי יציאה מאשפוז פסיכיאטרי אנשים רבים מנסים לחזור לחיי שגרה תקינים, כשמה שלעיתים נכלל בהם הוא רישיון נהיגה. אם מעוניינים להוציא רישיון בפעם הראשונה ולא להחזיר רישיון שנשלל, יהיה צורך לבצע את התהליך כסדרו שכולל מילוי טופס ירוק, הצהרת בריאות, מבחן תיאוריה ועוד. בהצהרת הבריאות לרוב יהיה מתועד האשפוז הפסיכיאטרי, מה שיגרום למשרד הרישוי לשלוח את האדם שמבקש להוציא רישיון אל המכון הרפואי לבטיחות בדרכים. שם מבקש הרישיון יישלח לבדיקה פסיכיאטרית. לאחר קבלת אישור מהמכון ניתן יהיה להתחיל בשיעורי הנהיגה ובהמשך בטסט.

במקרים בהם לא אושר תהליך הוצאת רישיון מלכתחילה בגלל שמבקש הרישיון היה באשפוז פסיכיאטרי קודם לכן ניתן להיעזר בעורך דין תעבורתי שיידע את כל החוקים והנהלים ויוכל לעזור בתהליך הערעור והוצאת הרישיון.

 

מדוע כדאי להיעזר בעורך דין תעבורתי?

אם הרישיון שלכם נשלל מסיבות נפשיות או שלא יכולתם להוציא אחד מלכתחילה, עורך דין תעבורתי הוא האדם לפנות אליו. הוא יוכל לערער איתכם על ההחלטות של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, לעבור איתכם את ועדת הערעור ולעשות כמיטב יכולתו כדי לוודא שההליך עובר בצורה תקינה וחוקית ושאתם מקבלים את הזכויות שמגיעות לכם. ועדות אלה וכל הטפסים והבירוקרטיות השונות יכולות להיות מורכבות להבנה ולתמרון, ועורך דין תעבורתי מומחה יידע להסביר לכם על כל שלבי התהליך ולהיות שם לצידכם. 

מאמרים נוספים באותו נושא:
השאירו פרטים ונחזור בהקדם:
דילוג לתוכן