הדבר הראשון שנרצה להגיד בהקשר של נזקי גוף תאונת דרכים היא שעל פי החוק מגיעים לכם פיצויים. מייד נסביר בהרחבה על הנושא, אך חשוב להדגיש כי ישנה הפרדה בין שאלת הפיצויים על נזקי גוף, לבין שאלת האשמה בתאונה.
כאשר אדם נפגע בתאונות דרכים, כנוסע ברכב או כהולך רגל, ובעקבות האירוע נגרמו לו נזקי גוף – זכאי לפיצויים. חברת הביטוח הפרטית, המבטחת את הרכב (ביטוח חובה) שהיה מעורב בתאונה, תשלם את הפיצויים. במקרה בו התאונה הובילה למותו של הנפגע, הפיצויים ישולמו למשפחתו.
ישנם מקרים בהם תאונות דרכים נחשבות לתאונות עבודה, ושם גם הביטוח הלאומי נכנס לתמונה; במאמר זה לא נתייחס לנושא של תאונות עבודה.
הסבר זה מכסה את הנושא של נזקי גוף תאונות דרכים באופן כללי, אך בפועל ישנם מקרים שונים בהם העניינים אינם פשוטים. למשל מה קורה במידה ומדובר בתאונת פגע וברח ואין את מי לתבוע? מה קורה כאשר הנהג נוסע ללא ביטוח חובה ו/או ללא רישיון נהיגה?
במקרים אלו תביעת הפיצויים מתבצעת כנגד קרנית. למי שלא מכיר קרנית היא הקרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים. היא הוקמה בשנת 1975 ותפקידה להבטיח פיצוי לנפגע שנגרמו לו נזקי גוף בתאונות דרכים, בנסיבות בהן אינו יכול לקבל פיצוי מחברת הביטוח. המקרים של תאונות פגע וברח, או נפגעים על ידי רכב שלא בוטח כחוק, מטופלים על ידי קרנית.
נזקי גוף תאונת דרכים
אם נפגעתם בתאונת דרכים, גם אם ישנו ביטוח והכל מתנהל בצורה תקינה, עדיין חשוב לפנות לעזרתו של עורך דין לתעבורה בחיפה. ההתנהלות מול חברות הביטוח עשויה להיות בירוקרטית ומתישה. ובאופן כללי הגישה של חברות הביטוח מתנהלת כמו ניסיון לשלם לכם כמה שפחות. לכן חשוב ש עורך דין לענייני תאונות דרכים ילחם עבורכם. רק כך תוכלו להשיג את הפיצוי המרבי.
ומה קורה בעת תאונת דרכים עם הרוגים?
במקרה של תאונת דרכים המסתיימת במוות ישנו פיצוי הניתן לתלויים או היורשים. כלומר יש כאן שני מסלולים: הראשון הוא פיצוי לבני המשפחה התלויים בפרנסתו של המנוח, השני הוא עבור היורשים שאינם תלויים בפרנסתו. סכומי הפיצוי אינם קבועים, הם משתנים ממקרה למקרה וישנם גורמים רבים הנלקחים בחשבון. כמו למשל גילו של הנפטר, מצבו המשפחתי, גובה השכר לפני התאונה, מספר הילדים וגילם וכו‘.
הנושא מורכב מאוד, הן מבחינת החקיקה והן מבחינת התקדימים המשפטיים. חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין על לפעול לקבלת הפיצוי המקסימלי.
הריגה עונש מקסימלי
כפי שכבר אמרנו, שאלת הפיצויים אינה תלויה בנושא האשמה. אך במידה ומדובר בתאונת דרכים עם הרוגים, הדבר יביא להגשת כתב אישום חמור כנגד הנהג המואשם בתאונה. במקרה של הריגה, הפרקליטות היא זו המגישה את כתב האישום, והמשפט יתנהל בבית המשפט המחוזי. הריגה היא אחת העבירות החמורות ביותר, הריגה עונש מקסימלי הוא 20 שנות מאסר. אך לא כל מקרה של מוות בתאונות דרכים הוא בהכרח הריגה על פי החוק. לכן נשאלת השאלה האם מדובר בהריגה או גרימת מוות ברשלנות.
במידה ותאונת הדרכים קיפחה חיי אדם, בית המשפט שואל את השאלה האם זו תוצאה של היסח הדעת, טעות אנוש או חוסר תשומת לב נקודתית, כאשר הנהג לא היה מודע לטיב מעשהו או לקיום הנסיבות שהובילו לתאונה. או המקרה שבו הנהג נטל סיכון כאשר היה מודע לפוטנציאל המסוכן של מעשיו. למשל אם הנהג החליט להתפרע על הכביש ולנסוע במהירות מופרזת או אם מדובר בנהיגה תחת השפעת אלכוהול. המקרה הראשון הוא המקרה שבו בית המשפט עשוי לקבוע כי מדובר בגרימת מוות ברשלנות. אך במקרה השני בית המשפט יחמיר ויקבע כי מדובר בהריגה.
ההבדל בין גרימת מוות ברשלנות בתאונות דרכים, לבין עבירת הריגה הוא הבדל משמעותי. על פי סעיף 304 לחוק העונשין, העונש המקסימלי על גרימת מוות ברשלנות הוא 3 שנות מאסר, והעונש המינימלי הוא 6 חודשי מאסר. עבור הריגה עונש מקסימלי הוא 20 שנות מאסר, זהו הבדל משמעותי.
לא תמיד יש הבחנה ברורה בין הריגה לבין גרימת מוות ברשלנות, לכן חשוב לפנות לעזרתו של עורך דין לתעבורה בחיפה על מנת לקבל את הייצוג המשפטי. כל מקרה הוא ייחודי ועל עורך הדין לנתח את הנסיבות ולקבוע מהי אסטרטגיית הפעולה. למשל אולי כדאי ללכת על עסקת טיעון במסגרתה יופחת האישום מהריגה לגרימת מוות ברשלנות.
עורך דין לתעבורה בחיפה
תאונות דרכים יכולות להיות אירוע לא נעים הגורם נזק לרכוש, אך גם אירוע טראומתי המשנה את כל מסלול החיים. עלינו תמיד לנהוג בזהירות ואחריות ולעשות הכל על מנת להימנע מתאונות דרכים. אם הייתם מעורבים בתאונת דרכים, כדאי תמיד לפנות לעזרתו של עורך דין לתעבורה בחיפה. בין אם מדובר בתביעות נזקי גוף תאונת דרכים, או ייצוג משפטי לאחר הגשת כתב אישום.
עקבו אחרינו גם בעמוד הפייסבוק.