שלילת רישיון נהיגה

שיטת הניקוד היא מערכת אשר מיושמת על ידי משרד התחבורה על מנת להעניש נהגים על פי חומרת העבירות, השיטה מבחינה בין עבירה אחת מינורית לבין עבירה משמעותית לבין מספר עבירות מצטבר. בסופו של דבר, כמות נקודות תביא למצב של שלילת רישיון נהיגה. נסביר לגבי שיטת הנקודות החדשה וכמו כן כמה נקודות זה שלילה.

כך למשל, עבירה של נסיעה ברמזור אדום נושאת 10 נקודות, מעבר לקנס. עם זאת, עבירה בודדת, גם חמורה כמו נסיעה באור אדום ברמזור, אינה גוררת עונש משמעתי, כגון חיוב בקורס.

שיטת הניקוד

שיטת הניקוד בעבירות תנועה קיימת בישראל ובעולם שנים רבות, ופועלת לפי עקרון של צבירת נקודות חובה שליליות על ביצוע עבירות שונות, מספר נקודות שונה לפי חומרת העבירה, וביצוע אמצעי תיקון לאחר כמות מסוימת של נקודות. המטרה היא להרתיע נהגים שצוברים הרשעות רבות ולמנוע מצב בו נהג ממשיך לעבור עבירות וחוזר לכביש.

בעבר, נהגים שצברו נקודות נדרשו לעבור קורס שנקרא “נהיגה מונעת” במשרד התחבורה כתנאי לחידוש רשיון הנהיגה ומתן אישור לחזור ולנהוג. זה יצר מצבים בהם התברר כי נהגים שהיו מעורבים בתאונות קשות, חזרו לנהוג פעם אחרי פעם למרות שצברו לחובתם רישומים של עבירות רבות.

שיטת הניקוד
שיטת הניקוד

כדאי לקחת בחשבון שתשלום הקנס הוא כהודאה באשמה והרשעה בעבירה. לאחר תשלום הקנס קשה להחזיר את הגלגל לאחור. המלצתי למי שקיבל דו”ח, אם יש סיכון לרשיון, להתייעץ עם עורך דין לתעבורה טרם ביצוע פעולה כלשהי.

לרוב ניתן לפנות בכתב בבקשה בכתב לביטול הקנס ומחיקת הנקודות איתו, ואם מסלול זה לא צולח, ניתן לבקש להישפט. במועד הדיון שנקבע, מומלץ לפנות לתובע המשטרתי בטרם הדיון, ובמקרה שמדובר בעבירה חד-פעמית ובעבר נקי, התובע המשטרתי ישקול להקל בענישה.

שלילת רישיון נהיגה – כמה נקודות זה שלילה

מאפייני שיטת הניקוד החדשה הם, בין היתר: בשיטת זו יש 5 דרגות ניקוד (בעבר היו רק 3 דרגות ניקוד), הנקודות לא נמחקות בעקבות ביצוע אמצעי תיקון, ויש התאמה בין החומרה של העבירה והקנס לכמות הנקודות.

יש לציין, כי על אף שהמטרה של השיטה החדשה הייתה להחמיר עם עברייני התנועה, הרי שיש גם הקלות מסוימות. כך למשל: יש עבירות מהירות שבגינן לא ירשמו נקודות כלל (כשמדובר במהירות של עד 20 קמ"ש מהמותר בעיר ועד 25 קמ"ש מהמותר מחוץ לעיר).

על פי החוק, נהג שצבר 36 נקודות ומעלה – פסילה מיידית של רשיון הנהיגה למשך 3 חודשים, ובתום תקופת הפסילה, יצטרך לעבור שוב מבחן עיוני (תיאוריה).

בנוסף, נהג שצבר 36 נקודות ומעלה בפעם שניה במשך 6 שנים או למעלה מ- 72 נקודות, רשיונו יפסל למשך 9 חודשים, וכן יהיה עליו לעבור בדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים ולעבור שוב את המבחן העיוני (התיאוריה) ואת המבחן המעשי.

כמה נקודות זה שלילה
כמה נקודות זה שלילה

החדשות הטובות הן שגם כאשר מגיעים למצב של צבירת 36 נקודות, אם הנהג מפסיק לעבור עבירות תנועה למשך 4 שנים – הנקודות ימחקו, ומצב הנקודות שלו יתאפס.

המטרה היא להחמיר עם אותם נהגים בעייתיים המבצעים עבירות חוזרות ונשנות ולנקוט אמצעים שונים, וביניהם ענישה וחינוך, למניעת הישנות העבירות. במקרים בהם מדובר בעבירות קלות ובודדות ישנן אפשרויות להקל בענישה.

שיטת הנקודות החדשה

בשנת 2003 שונתה שיטת הניקוד, ונקבעו מדרגות לכמות הנקודות הנצברת על פי הכללים הבאים:

  • מתחת ל-12 נקודות – תקופת הצבירה היא שנתיים. המשמעות היא שנדרשת תקופה של שנתיים ממועד העבירה האחרון ללא עבירות כדי לאפס את מספר הנקודות ולהתחיל ספירה חדשה.
  • בין 12 ל-22 נקודות – יחויב בקורס “נהיגה נכונה” במשרד התחבורה ותקופת הצבירה תעמוד על שנתיים.
  • בין 24 ל-34 נקודות – יחוייב בקורס נוסף שנקרא “נהיגה נכונה – קורס מתקדם” במשרד התחבורה ותקופת הצבירה שלו תעלה ל-4 שנים.
  • 36 נקודות ומעלה – משרד התחבורה מודיע לנהג כזה על התליית רשיון הנהיגה ל-3 חודשים וביצוע תיאוריה כתנאי לקבלת הרשיון מחדש. תקופת הצבירה ממשיכה להיות 4 שנים לאחר מכן.
  • 72 נקודות ומעלה – התליית רשיון נהיגה ל-9 חודשים ומעבר בדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים + מבחן עיוני ומעשי כתנאי לחידוש הרשיון.

כיצד ניתן להמשיך לצבור נקודות? נסביר בדוגמה:

נהג ביצע עבירת אי מתן זכות קדימה להולך רגל בתאריך 15.04.2010, ונרשמו על שמו 4 נקודות. לאחר מכן, בתאריך 20.01.2011 נתפס אותו בעבירה נוספת ונרשמו על שמו 6 נקודות. אם אותו נהג לא יבצע עבירות נוספות עד לתאריך 20.01.2012 הנקודות שנצברו לו יתאפסו.

מאידך, אם הנהג יבצע עבירה נוספת, נהיגה עם רשיון רכב שתוקפו פקע יותר מ-12 חודשים, הנושאת 8 נקודות, הוא יחויב בקורס "נהיגה נכונה", ויידרש שלא לעבור עבירה נוספת במשך שנתיים החל מ-20.01.2012.

אם הנהג ייתפס בעבירה נוספת, בתאריך 03.07.2013, הנושאת עמה 8 נקודות, הנהג יצטרך לעבור קורס נוסף, והפעם תקופת הצבירה שלו תעלה ל-4 שנים.

שיטת הנקודות החדשה
שיטת הנקודות החדשה

במטרה להרתיע נהגים מלעבור עבירות תנועה חמורות, ב-5 בינואר 2018 תוקנה שיטת הניקוד כך שהניקוד על עבירות חמורות מסוימות עלה.

עיקבו אחרינו בעמוד הפייסבוק שלנו.

שלילת רישיון נהיגה
מאמרים נוספים באותו נושא:
השאירו פרטים ונחזור בהקדם:
דילוג לתוכן